Aandeelhouders van Air France-KLM hebben ingestemd met een miljoenenbonus voor topman Ben Smith. Ruim drie kwart van de aandeelhouders stemde dinsdag tijdens een rumoerige vergadering voor. De bonus zorgde voor veel verontwaardiging, omdat het bedrijf vorig jaar een verlies van bijna 3,3 miljard euro leed. Ook kreeg het tijdens de coronacrisis overheidssteun van Nederland en Frankrijk.

De Canadese topman ontvangt een basissalaris van 900.000 euro, maar heeft volgens het bedrijf over 2021 ook een variabele compensatie van bijna 1,1 miljoen euro verdiend. Daarbovenop is hem een aandelenpakket van 2 miljoen euro beloofd. Zo komt zijn totale beloning uit op bijna 4,3 miljoen euro.

De bonussen krijgt Smith volgens het bedrijf onder meer voor zijn inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Zo werden stappen gezet voor het gebruik van schonere brandstof en bestelde het concern vliegtuigen met een lagere CO2-uitstoot.

Minister Sigrid Kaag (Financiën) noemde de bonus eerder bij RTL Z nog "onbegrijpelijk en ongepast". Dinsdag liet ze bij RTL Nieuws weten dat Nederland tegen de bonus heeft gestemd, maar met een belang van ruim 9 procent het verschil niet kon maken.

Nederland steekt 220 miljoen euro in Air France-KLM

Vanwege Europese regels zal de algemeen directeur niet alle toeslagen direct ontvangen. Zo mag zijn bonus pas worden uitgekeerd nadat een groot deel van de ontvangen staatssteun is terugbetaald. Dat kan nog een aantal jaren duren.

Het luchtvaartconcern wil haast maken met het terugbetalen van de staatssteun en maakte dinsdag bekend meer aandelen uit te geven. Het bedrijf wil op die manier bijna 2,3 miljard euro ophalen.

De Nederlandse Staat is van plan aandelen bij te kopen, zodat zijn belang even groot blijft. Dat zou volgens Kaag zo'n 220 miljoen euro kosten. Door het nieuws van de aandelenuitgifte zag Air France-KLM zijn beurswaarde dinsdag met een ruim een vijfde afnemen.