De Nederlandsche Bank (DNB) heeft tot dusver ruim 635 miljoen euro uitgekeerd aan spaarders van de Amsterdam Trade Bank (ATB), laat DNB dinsdag weten. ATB ging een maand geleden over de kop. De bank was een Nederlandse dochter van de Russische Alfa-Bank.

Met dat bedrag is 95 procent van het geld dat onder het garantiestelsel valt, uitbetaald aan de spaarders. "Ongeveer 80 procent van alle klanten heeft de vergoeding opgevraagd", aldus DNB.

Het gaat om ruim achttienduizend rekeninghouders in Nederland en Duitsland. Bedragen tot 100.000 euro vallen onder het zogenoemde depositogarantiestelsel. Dat is het geld dat je maximaal terugkrijgt als een bank failliet gaat.

Volgens DNB hebben nu alleen spaarders die kleine bedragen hadden uitstaan bij de bank nog geen tegoed teruggevraagd. DNB roept deze groep op dat alsnog te doen.

Ook stond er 1,9 miljoen euro op slapende rekeningen (rekeningen waarop twee jaar niks is gebeurd). Die vallen ook onder het garantiestelsel. De 32.000 rekeninghouders die het betreft, krijgen bericht van DNB. Voor de slapende rekeningen wordt een grensbedrag van 5 euro per persoon gehanteerd, aldus DNB.