Zo'n 9.615 Oekraïense vluchtelingen zijn momenteel aan het werk in ons land, meldt een woordvoerder van uitkeringsinstantie UWV. Dat zijn er meer dan dubbel zoveel als aan het begin van deze maand. De instantie baseert zich voor die cijfers op meldingen van werkgevers.

Werkgevers moeten sinds vorige maand een melding maken bij het UWV als ze een Oekraïense vluchteling in dienst nemen. Tussen begin april en vorige week vrijdag kwamen er 9.615 meldingen binnen.

In de eerste week van april waren dat ruim 550 meldingen, in de tweede week ruim 850 en in de derde week meer dan 1.550. In de laatste week van april deden 1.350 werkgevers melding bij het UWV en in de eerste drie weken van maart waren dat er samen 5.315.

Begin deze maand hadden nog maar 4.300 gevluchte Oekraïners een baan gevonden in Nederland. Toen bleek dat de meesten aan de slag waren via een uitzendbureau en vooral in de regio Amsterdam werkten. Hoe die verhoudingen ondertussen zijn, is niet duidelijk.

Er zijn op dit moment net geen 60.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd in Nederlandse gemeenten. Zo'n 17 procent van hen heeft dus al werk gevonden.

In principe moeten werkgevers een tewerkstellingsvergunning aanvragen als ze een vluchteling in dienst willen nemen, maar de EU heeft een uitzondering ingesteld voor Oekraïense vluchtelingen. Het komende jaar mogen zij meteen aan het werk, zonder veel administratie. In Nederland moeten werkgevers die een Oekraïner in dienst nemen, dit wel nog steeds melden aan het UWV.