Het Nederlandse belastingstelsel voor particulieren is aan een forse herziening toe, omdat het voor veel mensen erg ingewikkeld is. Dat zei Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), maandagochtend bij tv-programma Goedemorgen Nederland van omroep WNL.

Knot wees erop dat steeds meer mensen moeite hebben met het invullen van hun belastingaangifte. Hij wees vooral naar het "toeslagencircus", waar mensen niet wijs uit lijken te worden.

Volgens Knot is het twintig jaar geleden dat het belastingstelsel voor het laatst grondig werd herzien. Sinds die tijd zijn er steeds meer politieke wensen in verpakt. "Die kerstboom die wordt zwaarder en zwaarder", zo legde hij uit. Hij vindt dat de tijd daarom rijp is voor een fundamentele herziening. Door het stelsel te vereenvoudigen, moet het voor alle mensen beter te begrijpen zijn.

Knot vindt inflatie veel te hoog

Knot werd in het programma ook gevraagd naar de toenemende signalen over een mogelijke recessie. De DNB-president zei zeker rekening te houden met eventuele krimp, al zal het volgens hem niet zo'n vaart lopen. Als de economie al een lichte terugval laat zien, is het volgens Knot ook zaak dat dit niet wordt "gedramatiseerd".

Knot erkent wel dat de inflatie op het moment veel te hoog is. Dat is vooral het gevolg van de stijgende energie- en voedselprijzen. Ingrepen door De Nederlandsche Bank kunnen daar niet zo snel iets aan veranderen, zei hij.

Ook zei de president dat het belangrijk is dat de angst voor inflatie "geen wortel schiet" in de economie. Zo waarschuwde hij voor de loon-prijsspiraal, waarbij gestegen loonkosten door producenten worden doorberekend in de prijzen. De hogere prijzen zouden juist weer tot hogere looneisen leiden, aangezien werknemers hun koopkracht willen behouden.