De Baltische staten importeren geen stroom meer uit Rusland, meldt Nord Pool, een Europese beurs voor het verhandelen van stroom. Door de sancties tegen Rusland na de invasie van Oekraïne mag de Russische energieleverancier InterRAO sinds zondag geen elektriciteit meer verkopen in Estland, Letland en Litouwen.

De Baltische staten proberen al jaren minder afhankelijk te zijn van Russische energie. Ze hebben hun eigen stroomproductie opgevoerd en het hoogspanningsnetwerk met Scandinavië versterkt. In 2021 voerden Letland en Litouwen nog slechts 300 MWh elektriciteit in vanuit Rusland, tegen 1.300 MWh daarvoor.

Begin april waren de Baltische staten de eerste Europese landen die ook de invoer van gas uit Rusland aan banden legden. De Litouwse president Gitanas Nauseda moedigde andere Europese landen ook aan de import van gas uit Rusland stil te leggen.

Nederland wil voor het einde van het jaar van Russisch gas en olie af, zo maakte minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) eind april bekend. "We willen niet langer de schatkist van Poetin spekken", zei Jetten destijds. Hij erkende dat het een grote opgave wordt om de afhankelijkheid van Rusland in negen maanden af te bouwen.