VENLO - Océ, fabrikant van kopieermachines en printers, gaat in Europa vijfhonderd banen schrappen. Daarvan verdwijnen er circa 140 bij de hoofdvestiging in Venlo. Dat heeft het bedrijf vrijdag voorbeurs bekendgemaakt.

Océ gaat snijden in het personeelsbestand om de winst sneller te laten groeien. "We verwachten dit jaar 38 miljoen euro winst te maken. Dat is niet genoeg op een jaaromzet van 2,6 miljard euro", aldus een woordvoerder. Volgens hem is er al contact opgenomen met de vakbonden over de plannen.

De maatregel staat los van het voornemen van Océ om per eind 2006 de helft van zijn productie te laten plaatsvinden in lagelonenlanden. Dat is nu nog 20 procent. Bij de onderneming werken wereldwijd bijna 25.000 mensen verdeeld over ongeveer dertig vestigingen.

CNV Bedrijvenbond voelt zich bedonderd door de Océ-directie, zei bestuurder A. Bot. Voor een nieuwe cao hebben de vakbonden met de directie onlangs nog afspraken gemaakt, onder meer over een gematigde loonontwikkeling. "De inkt is nog niet droog en dan komen ze hiermee." Volgens Bot is het nu in de eerste plaats aan de Ondernemingsraad van Océ om de "zin en onzin" van de plannen te beoordelen.