Hongarije is nog altijd niet van plan om in te stemmen met Europese plannen voor een totale boycot van Russische olie. Volgens de Hongaarse buitenlandminister Péter Szijjártó zou het Europese voorstel de Hongaarse economie flink schaden en biedt het geen oplossing voor de grote problemen die de maatregel zou veroorzaken voor zijn land.

De onderhandelingen over het beoogde Europese verbod op de invoer van Russische olie hebben nog niets opgeleverd, doordat Hongarije eist dat er eerst garanties komen voor levering vanuit andere landen.

De Europese Commissie presenteerde haar voorstellen voor een zesde sanctiepakket vorige week woensdag, maar een akkoord tussen de 27 lidstaten blijft vooralsnog uit. Naast onder meer strafmaatregelen tegen een zestigtal personen en drie Russische tv-zenders wil de EU een verbod op de invoer van Russische olie.

Er zou binnen zes maanden een ban op ruwe aardolie moeten komen en voor het einde van het jaar een verbod op de import van geraffineerde olie. Hongarije, Slowakije en Tsjechië krijgen volgens het plan uitstel en hulp van de EU om toch aan olie te komen. Maar vooral Hongarije vindt dat niet voldoende.