Webwinkel Coolblue heeft dinsdag aangifte van oplichting gedaan tegen Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel van de stichting Hulptroepen Alliantie, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van de Volkskrant.

De oprichters van Hulptroepen Alliantie hielden 20 miljoen euro netto over aan een grote mondkapjesdeal met de overheid door die uit te voeren via een geheime commerciële bv. Coolblue zegt daar niet van op de hoogte te zijn geweest.

Coolblue had bijna 500.000 euro geïnvesteerd in de non-profitstichting van de drie zakenpartners. Topman Pieter Zwart van de webwinkel besloot uiteindelijk dat geld kwijt te schelden.

Een woordvoerder van Coolblue bevestigt de berichtgeving van de Volkskrant en zegt dat de onderneming het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevraagd om te onderzoeken of er strafbaar is gehandeld.

Van Lienden en zijn compagnons zouden het bedrijf hebben "voorgelogen" en misbruik hebben gemaakt van het vertrouwen dat in hen werd gesteld. "Onze strikte voorwaarde voor de samenwerking is altijd geweest dat die zonder winstoogmerk zou zijn."

'Beschuldiging is onzin'

Damme noemt in een reactie tegenover de Volkskrant de beschuldiging van oplichting "klinkklare onzin". De zakenpartners van Hulptroepen Alliantie zouden Zwart hebben ingelicht over hun commerciële activiteiten. Van Lienden en Van Gestel reageerden niet op een verzoek van de krant om commentaar.

Coolblue laat via een advocaat weten dat de aangifte lang op zich liet wachten, doordat de webwinkel veel tijd nodig had om genoeg informatie te verzamelen.

OM verdenkt Van Lienden en partners ook van verduistering

Van Lienden en andere bestuurders van Hulptroepen Alliantie zijn in afwachting van een rechtszaak over de deal uit het bestuur gezet. Het OM verdenkt ze ook van verduistering.

Uitzendbureau Randstad deed in december al aangifte tegen de zakenpartners. Het bedrijf leverde het jaar ervoor vijftien medewerkers aan het non-profitinitiatief, zonder te weten dat de oprichters 20 miljoen euro in eigen zak staken.

Zo ging Sywert van Lienden van held naar gehaat
216
Zo ging Sywert van Lienden van held naar gehaat