ROTTERDAM - De vakbonden en Shell hebben donderdag een akkoord bereikt in het pensioenconflict. De stakingen zijn hiermee van de baan. Dat hebben de vakbonden en de multinational laten weten.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Shell gaat meebetalen aan de levensloopregeling en de werknemers gaan vanaf januari 2006 2 procent pensioenpremie betalen. De werknemers houden de mogelijkheid rond hun 60e te stoppen met werken, aldus de bonden. Dat wordt mogelijk door de invoering van een levensloopregeling.

Pensioenleeftijd

Shell wijst erop dat de pensioenleeftijd van 65 nu in het reglement van het bedrijf komt te staan. De onderneming rept van "uitstekende overgangsregelingen" voor de huidige medewerkers. De chemiegigant betaalt voor alle huidige en toekomstige medewerkers 3 procent van het salaris mee aan de levensloopregeling.

Voor de huidige medewerkers betaalt het concern nog eens 3,5 procent. Ook kunnen mensen die er nu al werken tegen inlevering van twee adv-dagen een bijdrage krijgen van nog eens 1,5 procent. De bijdrage van Shell kan dus voor huidige werknemers oplopen tot 8 procent.

Het akkoord geldt voor de 10.800 werknemers van Shell Nederland, inclusief die van Shell-dochter NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij). Shell wilde aanvankelijk de pensioenleeftijd bij het bedrijf met vijf jaar verhogen van 60 naar 65. Daar kwam bij dat het concern zijn werknemers voor het eerst in jaren pensioenpremie wilde laten betalen. Tot nu toe nam Shell de hele premie voor zijn rekening.

Actie

Sinds maandag voerden de bonden actie bij Shell in Pernis en Moerdijk. Zij begonnen de productie van de raffinaderijen en chemiefabrieken geleidelijk af te bouwen. Woensdag zou ook bij de NAM in Den Helder en Emmen de productie worden teruggebracht. Die actie werd 24 uur opgeschort, omdat de vakbonden op uitnodiging van Shell woensdag weer om tafel gingen zitten.

CNV-onderhandelaar Van de Mheen spreekt van een "goed onderhandelingsresultaat", dat met een positief advies wordt voorgelegd aan de leden. Vanaf donderdagavond wordt de productie in Shell en Pernis geleidelijk weer op een hoger peil gebracht. Het duurt enkele dagen voor alles weer op volle toeren draait. De directie van Shell liet donderdagavond weten dat het blij is met het behaalde pensioenakkoord.