Luchtvaartmaatschappij KLM heeft vrijdag tientallen vluchten geschrapt vanwege de grote drukte op luchthaven Schiphol. Volgens een woordvoerder haalt het bedrijf de vluchten preventief uit het rooster om de werkdruk van het personeel te verlichten. Op dit moment overleggen KLM, andere luchtvaartmaatschappijen en Schiphol over het schrappen van vluchten in het aankomende weekend.

Dat gebeurt op verzoek van Schiphol, dat de druk in het weekend van de ketel wil halen. Het is er erg druk door de meivakantie en personeelstekorten bij luchtvaartmaatschappijen en dienstverleners, zoals beveiligers. De luchthaven riep airlines op vluchten uit voorzorg niet te laten doorgaan.

Schiphol heeft ook aan luchtvaartmaatschappijen gevraagd om van 2 tot 8 mei geen nieuwe boekingen meer aan te nemen. Hoezeer de passagiersstroom moet slinken om de situatie beheersbaar te houden, is nog niet duidelijk.

Vorig weekend legde grondpersoneel uit onvrede met de werkdruk het werk neer. Ook vrezen de medewerkers voor hun baan, omdat KLM heeft gezegd met een externe bagageafhandelaar te willen gaan samenwerken. Tientallen vluchten konden niet doorgaan, aangezien de bagage niet aan boord van vliegtuigen werd gebracht.

De leiding van KLM voert ondertussen gesprekken met personeelsvertegenwoordigers over zaken als de werkdruk en roosters. Ook staan gesprekken met vakbonden gepland.

Reisorganisatie TUI zegt geen vluchten te willen schrappen

TUI liet eerder weten geen vakanties en dus ook geen vluchten te willen schrappen. "Dit zijn vakantievluchten van mensen die daar al twee jaar naar uitgekeken hebben", zei een woordvoerder.

TUI liet weten "vanzelfsprekend" al maatregelen te hebben genomen om de drukte op de luchthaven te beheersen. "Er lopen mensen die de zaak stroomlijnen, maar op enig moment is het ook niet meer in onze handen, zoals de knelpunten bij de security. Daar kan alleen Schiphol wat aan doen", aldus de reisorganisatie.