Huishoudens moesten deze maand gemiddeld 11,2 procent meer betalen voor producten en diensten dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eurozone is de situatie niet veel anders: volgens voorlopige cijfers van Eurostat steeg de inflatie in april ietsje naar 7,5 procent, een recordniveau.

Dat de inflatie in april zeer hoog is, komt niet helemaal als een verrassing. Huishoudens betalen al een tijd meer voor bijvoorbeeld stroom en gas. Ook tanken kost flink meer dan een jaar geleden, terwijl de prijzen in de supermarkt en de horeca eveneens omhoog zijn gegaan. Oorzaken hiervan zijn onder meer de oorlog in Oekraïne, de gestegen prijzen van grondstoffen en tekorten aan materialen en personeel.

De 11,2 procent van deze maand is wat minder groot dan de stijging van vorige maand, toen goederen en diensten gemiddeld 11,7 procent duurder waren. Zo zakten de prijzen van brandstoffen begin april wat, doordat de overheid de accijnzen op benzine, diesel en lpg verlaagde. In januari en februari was de inflatie gemiddeld ruim 7 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Het CBS stelt wel dat het bij de cijfers over april gaat om een voorlopige berekening, op basis van onvolledige gegevens. Op 10 mei komt het statistiekbureau met een nieuwe berekening van de inflatie in april.

Opnieuw recordniveau in eurozone, maar rekt lijkt eruit

In de eurozone steeg de inflatie in april nog wel ietsjes: er kwam ten opzichte van maart 0,1 procentpunt bij, waardoor het voorlopige cijfer uitkwam op 7,5 procent. Daarmee kwam de inflatie voor de vijfde maand op rij op een recordhoogte uit. Het is alweer de tiende maand op rij dat de inflatie in het eurogebied stijgt.

Hoewel het cijfers dus nog wel ietsje toeneemt, lijkt de rek eruit. De vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Luis de Guindos, zei donderdag dan ook dat de inflatie in de eurozone het hoogtepunt naderde. Al benadrukte hij dat het cijfer hoger zal liggen dan we gewend zijn van de afgelopen jaren, vanwege de aanblijvende hoge energieprijzen.