Luchthaven Schiphol heeft alle luchtvaartmaatschappijen gevraagd komend weekend maatregelen te nemen om extreme drukte tegen te gaan. Dat meldt luchtvaartmaatschappij KLM in een bericht aan haar personeel. Het bedrijf verwacht vluchten te moeten schrappen voor het weekend. Hoeveel er niet kunnen doorgaan, is nog niet bekend.

"KLM gaat op korte termijn met Schiphol om de tafel om te bespreken welke meer structurele oplossingen zij voor ogen heeft", staat in de interne memo die door persbureau ANP is ingezien. De luchtvaartmaatschappij benadrukt dat het belangrijk blijft dat passagiers op tijd naar de luchthaven komen.

Schiphol bevestigt met luchtvaartmaatschappijen in gesprek te zijn over een oplossing om "de druk op het hele systeem te verlichten". De luchthaven heeft ze daarom verzocht om boekingen voor aankomend weekend te schrappen.

Het vliegveld vraagt de airlines geen nieuwe boekingen voor de periode tussen 2 en 8 mei meer aan te nemen. Het is nog niet duidelijk hoezeer de passagiersstroom moet slinken om de situatie beheersbaar te houden.

Enorme vakantiedrukte op luchthaven Schiphol
70
Enorme vakantiedrukte op luchthaven Schiphol

Extra drukte door onder meer vakantietijd

De extra drukte wordt volgens Schiphol veroorzaakt door de vakantietijd, meldde de luchthaven woensdag. Toen was het er ook erg druk.

Bovendien kampen verschillende luchtvaartmaatschappijen en dienstverleners als beveiligingsbedrijven met personeelstekorten. Onder meer door ziekte is er bij deze bedrijven een gebrek aan personeel.

Afgelopen zaterdag ontstond er chaos op Schiphol door een staking van bagageafhandelaars van KLM. Daardoor konden veel vluchten niet vertrekken en liepen de vertrekhallen vol.

TUI wil geen vluchten schrappen

Reisorganisator TUI laat weten geen vakanties en dus ook geen vluchten te willen schrappen. "Dit zijn vakantievluchten van mensen die daar al twee jaar naar uitgekeken hebben", zegt een woordvoerder. TUI zegt "vanzelfsprekend" al maatregelen te hebben genomen om de drukte op de luchthaven te beheersen.

"Er lopen mensen die de zaak stroomlijnen, maar op enig moment is het ook niet meer in onze handen, zoals de knelpunten bij security. Daar kan alleen Schiphol wat aan doen."