De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken heeft in een interview met CNN gezegd dat zijn land het geïmporteerde Russische gas zal afrekenen in roebels. Volgens Péter Szijjártó heeft Hongarije simpelweg "geen keus" doordat het land 85 procent van zijn gas en 65 procent van de olie uit Rusland haalt.

Persbureau Bloomberg meldde woensdag dat zeker vier Europese inkopers Russisch gas al hebben afgerekend in roebels.

Dat gebeurde nadat de Russische president Vladimir Poetin van "onvriendelijke landen" had geëist dat die bij Gazprombank, onderdeel van staatsbedrijf Gazprom, twee rekeningen openen voor de gasaankopen: één in roebels en één in euro's. Daarbij is Gazprombank verantwoordelijk voor het omzetten van de valuta en het overmaken van de roebelbetaling.

Szijjártó erkent tegenover CNN gehoor te hebben gegeven aan deze eis van Poetin. "Niet voor ons plezier, we hebben niet voor deze situatie gekozen", aldus de buitenlandminister, die benadrukt door de bestaande infrastructuur "geen alternatief" te zien.

Eerder deze maand zei de Hongaarse minister al dat hij de sancties die zich op Russische olie en Russisch gas richten niet steunt. Hongarije is van de EU-landen het meest Ruslandgezind.

Von der Leyen: 'Buig niet voor Russische druk'

Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen wees Europese importeurs van Russisch gas er woensdag op dat zij de EU-sancties schenden als ze hun aankopen in roebels betalen als contractueel is bepaald dat de rekening in euro's of dollars moet worden voldaan. Ze benadrukt dat Europese bedrijven niet moeten buigen voor Russische druk om in roebels te betalen.

Rusland stopt de gasstromen naar Polen en Bulgarije omdat de twee landen weigerden gasleveringen in de Russische munteenheid te voldoen.