UTRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de regels geschonden bij de aanbesteding van een order voor duizend digitale flitspalen. Dat stelde de advocaat van elektronicabedrijf Siemens Nederland, dat de order niet heeft gekregen, donderdag tijdens een kort geding voor de rechtbank in Utrecht. Siemens eist dat het Bureau Verkeershandhaving van het OM een geheel nieuwe aanbestedingsprocedure begint.

De order voor de digitale flitspalen is voorlopig toegewezen aan een concurrent van Siemens. Zes bedrijven die de order binnen wilden slepen, moesten meedoen aan een test die volgens Siemens niet deugde. Bovendien zou Siemens te weinig informatie hebben gekregen over de locatie van de flitspalen om een goede prijs te kunnen maken, stelde het bedrijf.

Duurste

Volgens advocate van de Staat heeft Siemens geen enkel belang bij een rechterlijke uitspraak. Siemens was volgens advocate C. Bartels verreweg de duurste inschrijver. Tevens voldeed het bedrijf niet aan de minimumeisen.

Vervangen

Siemens hoopt op vertraging om in de tussentijd een wel aan die eisen te kunnen voldoen, stelde de advocate. Ze wees erop dat momenteel geen nieuwe flitspalen worden besteld en kapotte flitspalen niet worden vervangen.

Dat is misschien leuk voor sommige burgers maar ook een groot gevaar voor de verkeersveiligheid, betoogde de advocate. De rechter doet op 24 november uitspraak.