Energieleveranciers rekenen zeer verschillende prijzen voor het gebruik van gas. Daardoor kan het verschil tussen het goedkoopste en duurste contract oplopen tot 1.500 euro per jaar. Dat stelt de Vastelastenbond, die de tarieven van zeventien energieleveranciers vergeleek.

De afgelopen tijd zijn de prijzen voor gas op internationale markten flink gestegen. In het najaar schoot de prijs al de hoogte in door grote tekorten en daar kwam de Russische invasie van Oekraïne bovenop. Rusland is een belangrijke leverancier van gas.

De prijzen voor consumenten gingen eveneens fors omhoog. De kosten voor gas maken daardoor een steeds groter deel uit van de vaste lasten van huishoudens.

De Vastelastenbond bekeek de variabele tarieven van zeventien leveranciers en zag dat de prijzen flink verschillen. Zo betaalden huishoudens volgens de bond bij BudgetEnergie 2,12 euro voor een kuub gas, terwijl dat bij Essent ongeveer 3 euro is. Ook andere aanbieders, waaronder Energiedirect, Oxxio en Delta, zijn volgens de bond flink duurder. Per jaar kunnen de kostenverschillen oplopen tot zo'n 1.500 euro, bij een verbruik van 1.600 kuub gas.

"De meeste energieleveranciers kopen hun gas op dezelfde energiebeurs in. Het is daarom ongekend dat tarieven voor dezelfde contracten zo ver uit elkaar liggen", zegt Dirk-Jan Wolfert, directeur van de Vastelastenbond.