De voorraad bak- en braadolie, die mede door de oorlog in Oekraïne onder druk staat, wordt steeds kleiner. Indonesië voegt zich namelijk bij een reeks landen die de export van bakolie verbieden vanwege plaatselijke tekorten en oplopende prijzen. Indonesië is goed voor meer dan een derde van de wereldwijde export van plantaardige olie.

In rijkere landen zal het tekort aan kookolie, ook na de exportban van andere landen, tot hogere prijzen voor voedingsmiddelen als sladressing en mayonaise leiden.

In ontwikkelingslanden als India zullen de grootste klappen vallen. Deze landen zijn qua voedingspatroon sterk afhankelijk van de invoer van palmolie als goedkoper alternatief voor de duurdere soja-, zonnebloem- en canolaolie.

De aankondiging van het verbod leidde vrijdag al tot beroering op de grondstoffenmarkt. Zo ging de prijs van sojaolie hard omhoog. Volgens kenners van Rabobank is de export van eetbare olie uit Indonesië naar de rest van de wereld "onmogelijk te vervangen".

Krappe voorraden van andere plantaardige oliën

De Russische inval in Oekraïne heeft eerder al geleid tot chaos bij de handel in zonnebloemolie. Oekraïne is wereldwijd de grootste leverancier van zonnebloemolie en ook een belangrijke producent van raapzaad. Door de oorlog daar worden veel minder van deze producten verscheept. Koolzaad en soja waren al moeilijker verkrijgbaar door droogte in Canada en Zuid-Amerika.

De oorlog heeft sowieso impact op de toch al krappe voorraden van andere plantaardige oliën die worden gebruikt in voeding, biobrandstoffen en verzorgingsproducten. Veel bedrijven gingen vanwege tekorten aan zonnebloemolie op zoek naar alternatieven zoals palmolie en zorgden zo weer voor tekorten in Indonesië.

In Nederland beperken supermarkten de verkoop van zonnebloemolie soms al, meldde brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) eerder. In meerdere supermarkten zijn de schappen met zonnebloemolie leeg.

Nederlandse boer Kees Huizinga zaait tarwe in Oekraïne
45
Nederlandse boer Kees Huizinga zaait tarwe in Oekraïne