Nederlandse consumenten zijn ook deze maand somberder geworden over de economie. De hoge inflatie, onder meer door de hoge energieprijzen, en de oorlog in Oekraïne zorgden ervoor dat het consumentenvertrouwen zakte tot het laagste niveau dat statistiekbureau CBS ooit heeft gemeten.

Het consumentenvertrouwen, dat sinds april 1986 wordt gemeten, kwam in april uit op een stand van -48 en daarmee werd het record van maart 2013 - ten tijde van de financiële crisis - gebroken. Ter vergelijking: het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar was -8.

Niet alleen zijn consumenten deze maand pessimistisch over de economie in de komende twaalf maanden, ook de koopbereidheid ging naar het laagste niveau sinds het begin van de metingen. Vooral het doen van grote aankopen zien huishoudens nu niet zitten.

In februari waren de uitgaven door consumenten volgens het statistiekbureau nog met 13,8 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de uitgaven aan kleding, schoenen, woonartikelen en elektrische apparaten stegen snel. Winkels konden in februari dit jaar weer volledig open, nadat de laatste coronamaatregelen waren afgeschaft. Vorig jaar was er in dezelfde maand nog een harde lockdown.

Ook de uitgaven aan diensten, zoals knipbeurten bij de kapper en bezoeken aan restaurants en voetbalwedstrijden, waren in februari hoger dan een jaar eerder. Dergelijke bezoeken waren in februari 2021 grotendeels onmogelijk.