AMSTERDAM - Getronics, het grootste ICT-bedrijf van Nederland, maakte donderdag over het derde kwartaal teleurstellende resultaten bekend. Dat kwam door hoge kosten en een tegenvallend marktklimaat. De winstdoelstelling van Getronics voor het hele jaar komt in gevaar, denken analisten.

Getronics wil dit jaar uit zijn omzet minimaal een (bruto)winst halen van 5 procent. Waarnemers in de markt kunnen maar moeilijk geloven dat dit lukt, nadat deze winstmarge in de eerste negen maanden niet hoger is uitgekomen dan 3,1 procent. "Dat wordt uitdagend", meent effectenhuis Petercam. "Beleggers twijfelen er hard aan", aldus branchegenoot Stroeve.

Alle vertrouwen

Getronics zelf heeft er nog alle vertrouwen in, zo liet bestuursvoorzitter K. Wagenaar weten. De forse slag die in het vierde kwartaal moet worden gemaakt, komt uit kostenbesparingen door de overname van branchegenoot PinkRoccade. Een besparing van 15 tot 20 miljoen euro is het doel, waarvan een groot deel eind dit jaar al wordt gehaald. "De winstmarge in het vierde kwartaal moet daarmee tot ongeveer 9 procent worden getild, om de tegenvallende marge uit de eerste negen maanden van het jaar te compenseren", schetst Wagenaar.

Een andere steun in de rug voor Getronics is de gestage groei van omzet uit diensten, de divisie waar het bedrijf zijn kaarten op heeft gezet en die meer dan 80 procent van de activiteiten omvat. In het afgelopen derde kwartaal steeg deze met 3,7 procent naar 588 miljoen euro. In het eerste kwartaal was de omzet vlak, terwijl die in de drie maanden daarna 2,2 procent was.

De tegenvallende cijfers over het derde kwartaal weet Getronics voornamelijk aan het seizoen. "Vergeleken met het eerste halfjaar en het vierde kwartaal, worden marktomstandigheden in het derde kwartaal traditiegetrouw geraakt door een negatief seizoenspatroon."

Getronics leed in het derde kwartaal een nettoverlies van 11 miljoen euro, tegen 3 miljoen euro winst vorig jaar. Het verlies over de eerste negen maanden kwam daarmee uit op 21 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat over het derde kwartaal was 18 miljoen euro, tegen een verlies van 12 miljoen euro in dezelfde periode van 2004. De omzet ging omhoog naar 693 miljoen euro, van 541 miljoen euro. De vergelijkende cijfers zijn vertekend, omdat destijds PinkRoccade nog niet was ingelijfd.

Tegenvaller

De donderdag gepresenteerde resultaten vielen waarnemers tegen. "De algemene kosten zijn veel hoger dan verwacht. Dat ligt aan de overhead. Getronics heeft na de overname van PinkRoccade aangekondigd te schrappen in banen. Maar wanneer vertrekken die mensen dan?", vraagt een analist van Stroeve zich af.

De integratie van PinkRoccade raakt ondertussen de portemonnee van Getronics. In de eerste zes maanden werd aan de daadwerkelijke samenvoeging al 16 miljoen besteed, in het derde kwartaal kwam daar nog eens 13 miljoen euro bij.