
Extreme armoede dreigt in 2022 voor 860 miljoen mensen wereldwijd
De armoede neemt volgens Oxfam toe door de coronapandemie, de groeiende wereldwijde economische ongelijkheid en de stijgende voedsel- en energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Hierdoor wordt het resultaat van twee decennia armoedebestrijding ongedaan gemaakt.
In het rapport First Crisis, then Catastrophe roept Oxfam rijke landen ertoe op ontwikkelingslanden te steunen met grotere hulpbudgetten. Ook zouden welvarende landen de aanpak van de crisis kunnen bekostigen met eerlijke belastingen, de aanpak van belastingontwijking en andere maatregelen, aldus Oxfam.
De wereldwijde voedselprijzen bereikten in februari 2022 een recordhoogte en overtroffen de piek tijdens de crisis van 2011. Mensen in armoede worden enorm getroffen door de opeenvolgende crises.
Arme mensen besteden groter deel van inkomen aan voeding
Voedselkosten maken voor arme mensen een groter deel uit van hun uitgaven. In rijke landen zijn die goed voor 17 procent van de consumentenbestedingen, maar in de regio Sub-Sahara (het deel van Afrika ten zuiden van de Sahara) is dat 40 procent.
Mensen worden in toenemende mate gedwongen tot pijnlijke keuzes, zoals die over het betalen van eten, verwarming of zorgkosten. Grote internationale bedrijven uit de olie-, gas- en naar verwachting ook voedselsector boeken ondertussen recordwinsten.
"De toename van het aantal crises en de extreme armoede is niet toevallig", meent Esmé Berkhout, beleidsexpert bij Oxfam Novib. "Te lang zijn politieke keuzes gemaakt voor een economisch beleid dat de rijken bevoordeelt en de armsten structureel in de kou laat staan."
Structurele aanpak is hard nodig
Door de toegenomen honger en ondervoeding in de wereld is niet alleen meer hulp nodig, maar ook een structurele aanpak, zegt Madelon Meijer, landbouwexpert van Oxfam Novib. "Met name kleinschalige boeren vormen een cruciale schakel in het bevorderen van voedselzekerheid in ontwikkelingslanden."
Zij pleit voor meer investeringen in de kleinschalige landbouwsector. "Nederland en andere internationale donoren moeten meer steun geven aan het versterken van lokale markten en voedselketens in ontwikkelingslanden, zodat ze minder afhankelijk worden van voedselimporten en steeds terugkerende prijsfluctuaties."
Het Oxfam-rapport verschijnt voorafgaand aan de voorjaarsbijeenkomsten van de Wereldbank en het IMF in april. Alleen door direct te handelen, kunnen de leiders van de G20, het IMF en de Wereldbank voorkomen dat dit jaar nog eens 263 miljoen mensen extra in extreme armoede vervallen, aldus Oxfam.