AMSTERDAM - Ambtenaren gaan massaal met de VUT. Het aantal vervroegde pensioenen dat is toegekend, ligt dit jaar eenderde hoger dan vorig jaar. Dat schrijft De Volkskrant donderdag op basis van interne stukken van pensioenfonds ABP. Daarbij zijn ambtenaren, onderwijzers, politiemensen en defensiepersoneel aangesloten. Vorig jaar gingen 19.000 mensen met de VUT via het ABP. Dit jaar zal dat aantal waarschijnlijk op rond de 27.000 liggen.

Er zijn volgens de krant verschillende oorzaken voor de toename. De Remkes-regeling, waarmee ambtenaren van 57 jaar en ouder met een aanvulling op hun VUT-uitkering eerder kunnen stoppen met werken, wordt dit jaar beëindigd. Het kabinet wilde met de regeling, vernoemd naar minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (VVD), het aantal rijksambtenaren inkrimpen en verjongen.

Verder is dit jaar het laatste jaar dat ambtenaren op de vaste leeftijd van 61 jaar met pensioen kunnen. Vanaf volgend jaar gaat het aantal gewerkte jaren meespelen om te bepalen wanneer een ambtenaar met pensioen kan. Ook de vergrijzing binnen het ambtenarenkorps speelt een rol.