De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft maandag voor het eerst toegegeven dat er op het beleid ten aanzien van Rusland het nodige viel aan te merken. Hij zei dat het vasthouden aan de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2 "een duidelijke fout" was.

Steinmeier gaf toe dat is vastgeklampt aan "brugverbindingen" waarin Rusland al niet meer geloofde en waarvoor partners van Duitsland uitdrukkelijk hadden gewaarschuwd.

Duitsland zette vanwege de Russische inval in Oekraïne het proces voor het verlenen van een vergunning voor Nord Stream 2 stil. De pijplijn, waarmee gas via de Oostzee rechtstreeks van Rusland naar Duitsland kan worden vervoerd, is zo goed als klaar. Maar zonder de goedkeuring van Duitsland en de EU kan die niet in gebruik worden genomen.

Steinmeier kreeg de afgelopen dagen stevige kritiek omdat hij zich niet uitliet over verkeerde inschattingen in zijn tijd als Duitse minister van Buitenlandse Zaken (2005-2009 en 2013-2017). Hij was tijdens zijn termijnen een groot voorstander van het aanhalen van economische banden met Rusland.

Hij sprak maandag van een bittere balans. "We hebben gefaald bij de opbouw van een gemeenschappelijk Europees huis, waarbij ook Rusland werd betrokken. We hebben gefaald met de aanzet Rusland in een gezamenlijke veiligheidsarchitectuur te binden."

Steinmeier vertelde nooit te hebben verwacht dat de Russische president Vladimir Poetin de complete economische, politieke en morele ruïnering van zijn land zou riskeren voor zijn imperiale waanideeën. "Daarin heb ik me, evenals anderen, lelijk vergist". De bondspresident beklemtoonde dat voor een Rusland onder Poetin geen sprake meer kan zijn van een "terugkeer naar de situatie van voor de oorlog".

Dit weten we over de Russische gaspijplijn Nord Stream 2
177
Dit weten we over de Russische gaspijplijn Nord Stream 2