Duitse autoriteiten nemen tijdelijk de controle over van Gazprom-activiteiten in het land. Om de gasvoorziening veilig te stellen wordt Gazprom Germania tot eind september onder curatele geplaatst van de Duitse energietoezichthouder, heeft minister van Economische Zaken Robert Habeck laten weten. Onder dat Gazprom-onderdeel valt ook Wingas, waarmee energiebedrijf Eneco in Nederland een langlopend gascontract heeft.

Dochterondernemingen van Gazprom zijn in veel Europese landen onderwerp van discussie. Vanwege de Russische inval in Oekraïne doen veel bedrijven en organisaties liever geen zaken meer met het Russische staatsgasbedrijf. Daardoor zijn de financiële vooruitzichten van de vele Gazprom-dochters erg onzeker.

Om te voorkomen dat de gasvoorziening in de problemen komt, hebben de Duitse autoriteiten besloten om als een soort aandeelhouder te fungeren. Daardoor kunnen ze maatregelen nemen die nodig zijn om de levering van gas zeker te stellen. De Duitse overheid heeft geen plannen om eigenaar van de Gazprom-dochter te worden. Wel zou de Duitse overheid willen helpen als een commercieel bedrijf Duitse Gazprom-onderdelen zou willen overnemen.

Het is onduidelijk wie op dit moment precies de eigenaar is van de Duitse tak van Gazprom. Het Russische moederconcern zei vrijdag het onderdeel te hebben afgestoten. Daarbij werd alleen niet gezegd wie de nieuwe eigenaar was. Uit officiële documenten kwam vervolgens naar voren dat het bedrijf Palmary eigenaar is geworden. Dat is een Russische vennootschap, maar verder is er weinig over bekend.