Litouwen heeft de toelevering van gas uit Rusland volledig stopgezet. Daarmee is Litouwen het eerste EU-land dat niet langer Russisch gas importeert. Ook de andere Baltische staten Letland en Estland zijn hiertoe overgegaan.

Litouwen is niet langer afhankelijk van energie uit het buurland, schrijft de Litouwse president Gitanas Nauseda zaterdag op Twitter. Volgens het Litouwse ministerie van Energiezaken werkt het gastransmissiesysteem sinds begin april zonder de invoer van Russisch gas.

Nauseda moedigt de overige Europese landen aan om hetzelfde te doen. "Jaren geleden heeft mijn land beslissingen genomen die ons vandaag in staat stellen om zonder pijn de energiebanden met de agressor te verbreken. Als wij het kunnen, kan de rest van Europa het ook!", schrijft de president.

Door de oorlog in Oekraïne is de houding van Europa tegenover Rusland volgens Nauseda drastisch aan het veranderen. "Sommige EU-landen hebben tijd nodig om hun energiebanden met Rusland te verbreken. Ik ben er zeker van dat we er wel komen. Zelfs als de oorlog voorbij is, kunnen we niet weer overgaan tot de orde van de dag."

Ook Letland en Estland importeren geen Russisch gas meer

Ook de andere Baltische staten zijn gestopt met de import van Russisch aardgas, zei het hoofd van het Letse aardgasbedrijf zaterdag volgens AFP tegen een lokaal radiostation.

"Sinds 1 april stroomt er geen Russisch aardgas meer naar Letland, Estland en Litouwen", aldus Uldis Bariss van Conexus Baltic Grid, het bedrijf dat aardgas opslaat voor en vervoert naar klanten in Letland, Estland, Rusland en Litouwen.