Het Duitse biotechbedrijf BioNTech heeft vorig jaar ruim 10 miljard euro winst gemaakt op de verkoop van coronavaccins. De vaccinatiecampagnes kwamen pas in 2021 echt op gang, waardoor het nettoresultaat bijna zevenhonderd keer zo hoog was als een jaar eerder.

BioNTech ontwikkelde samen met de Amerikaanse farmaceut Pfizer het eerste goedgekeurde coronavaccin dat met de zogeheten mRNA-technologie werkt. Daarbij wordt een stukje genetische code van een eiwit van het coronavirus ingeënt, waarna het lichaam instructies krijgt om dit eiwit zelf na te maken. Daarop reageert het immuunsysteem, waardoor het wordt getraind om het coronavirus aan te vallen.

Met de verkoop van zo'n 2,6 miljard vaccins behaalde BioNTech vorig jaar een omzet van 19 miljard euro. Daarbij gaat het niet alleen om de opbrengst van de doses die het Duitse bedrijf zelf verkocht, maar ook om een deel van de brutowinst die partner Pfizer behaalde met de vaccinverkoop in landen waar het Amerikaanse concern de verkooprechten had.

Dit jaar rekent BioNTech op een omzet tussen de 13 miljard en 17 miljard euro. Om de werking van de vaccins op peil te houden, zijn onder andere in Nederland ouderen toe aan tweede boosterprik. Het biotechbedrijf onderzoekt op dit moment ook een aangepaste versie van zijn coronavaccin dat mensen tegen de veel besmettelijkere omikronvariant moet beschermen.

Aandeelhouders van BioNTech profiteren ook van de goede resultaten. Het bedrijf stelt voor om voor omgerekend 1,3 miljard euro eigen aandelen in te kopen, wat de overige stukken meer waard maakt. Daarnaast wil BioNTech een speciaal dividend van 2 euro per aandeel uitkeren, wat neerkomt op een totaalbedrag van 486 miljoen euro.