
Vlaanderen wil dat 3M alle schade van PFOS-vervuiling Westerschelde vergoedt
3M loosde tot 2002 de giftige stof PFOS in het Zwijndrechtse water zonder dat het bedrijf daar een vergunning voor had. Daardoor raakten grote delen van de Westerschelde in Zeeland ook vervuild. Toen dat midden vorig jaar aan het licht kwam, ontstond er een welles-nietesspel tussen 3M en de Vlaamse overheid over de vraag wie daar de grootste verantwoordelijkheid voor draagt.
Een onderzoekscommissie in opdracht van het Vlaams Parlement, de Vlaamse tegenhanger van de Tweede Kamer, probeert daar sinds juni uitsluitsel over te geven. De commissie presenteerde haar eindrapport maandag aan het parlement. In het rapport wordt 3M als grote schuldige aangewezen.
Het bedrijf was volgens de onderzoekers niet transparant over de lozingen en heeft de impact ervan steeds gebagatelliseerd. Daarom wil de commissie het bedrijf officieel verantwoordelijk stellen en wil ze dat 3M alle veroorzaakte schade vergoedt.
De onderzoekers stellen de politiek deels verantwoordelijk voor de schade. Volgens het rapport is er een "collectieve beleidsverantwoordelijkheid", omdat niet ingegrepen is toen een aantal zaken al bekend was geworden. Overheidsdiensten hebben gefaald door informatie niet tijdig door te spelen.
PFOS is een giftige stof die behoort tot de PFAS, een verzameling van stoffen die kankerverwekkend en giftig zijn. Op geen enkele plaats in de wereld is zo'n hoge concentratie van de stoffen aangetroffen als in de Westerschelde. Vermoedelijk komt dat door de lozingen van 3M. Sinds vorig jaar wordt op verschillende plekken in de omgeving van de fabriek afgeraden om eieren te eten.