De waarde van de bitcoin is de afgelopen dagen flink gestegen en kruipt verder omhoog. De belangrijkste digitale munt was maandag rond 7.30 uur meer dan 47.000 dollar (bijna 43.000 euro) waard. Daarmee is de bitcoin bijna evenveel waard als aan het begin van het jaar. Het is niet duidelijk wat de directe aanleiding voor de forse stijging is.

Volgens CoinMarketCap, dat de koersen van digitale munten bijhoudt, won de digitale munt de afgelopen 24 uur zo'n 6 procent aan waarde.

In de afgelopen zeven dagen ging de koers met 15,5 procent omhoog. De waarde van Ether, de op een na grootste cryptomunt, steeg in de afgelopen week met bijna 17 procent.

De koersen van de meeste cryptomunten zakten na de Russische inval in Oekraïne fors, maar herstelden zich net als de meeste aandelenbeurzen snel. Dit gebeurde ondanks de zorg dat digitale valuta's door Russen zouden worden gebruikt om sancties te omzeilen.

Met de stijging van de afgelopen dagen is de bitcoin zeker niet terug op recordniveau. In november moest je als belegger nog meer dan 67.000 dollar neertellen om 1 bitcoin te kopen. Daar zit de koers nu nog altijd zo'n 20.000 dollar onder.