Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
aardgas leiding

Rusland wil over paar dagen alleen nog gas leveren in ruil voor roebels

Rusland heeft het Westen gewaarschuwd dat alle aardgasleveringen naar Europa binnenkort toch echt in roebels afgerekend moeten worden. Euro's of dollars zijn niet meer voldoende. Mogelijk voert het land de maatregel al binnen enkele dagen in, meldt de regering in Moskou vrijdag.
Door NU.nl/ANP

Staatsgasbedrijf Gazprom heeft van het Kremlin formeel de opdracht gekregen betalingen in roebels te gaan afhandelen. Gazprom heeft vier dagen om ervoor te zorgen dat de nieuwe betaalwijze ook echt ingevoerd is.

Volg dit onderwerp

Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin had de maatregel voor de verplichte betalingen in roebels al eerder aangekondigd. Aangezien Rusland door de sancties tegen het land steeds minder handel kan drijven met westerse landen, heeft het land minder euro's en dollars nodig.

Ook kan de koers van de roebel mogelijk wat worden gesteund door de verplichting om in die munteenheid te betalen. Landen die niet genoeg roebels hebben moeten die kopen, wat de prijs van de Russische munt opdrijft.

Tegen de Russische eis klinkt de laatste dagen veel verzet. Europese leiders verklaarden al dat Rusland contractbreuk zou plegen bij een verplichte betaling in roebels. Ook veel bedrijven hebben aangegeven de nieuwe voorwaarde van Moskou niet te zien zitten. RTL Z meldde eerder deze week dat energiebedrijven in Nederland niet van plan zijn om gehoor te geven aan de eis van Moskou.


Lees meer over:

RuslandEconomieOorlog in Oekraïne

Aanbevolen artikelen