Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Shell dient hoger beroep klimaatzaak in bij Haagse rechtbank

Shell heeft bij de rechtbank in Den Haag het langverwachte hoger beroep ingediend in wat de 'klimaatzaak' is gaan heten. Onder andere Milieudefensie had de zaak tegen het energieconcern aangespannen.
Door NU.nl

Het concern gaat nu formeel in beroep tegen de uitspraak uit mei 2021. In de uitspraak wordt Shell verplicht zijn wereldwijde CO2-uitstoot voor het einde van dit decennium met 45 procent terug te brengen ten opzichte van 2019.

Shell liet al kort na de uitspraak weten dat het in beroep zou gaan tegen het vonnis. Dinsdag maakte de inmiddels volledig Britse energiereus officieel bekend het hoger beroep te hebben ingediend.

Het bedrijf zegt wel duurzamer te willen worden, maar kan zich niet vinden in onderdelen van de uitspraak. Zo vindt het energieconcern het onbegrijpelijk dat het medeverantwoordelijk wordt gehouden voor de uitstoot van zijn klanten.

"Het is niet duidelijk hoe Shell kan worden opgedragen om koolstofemissies te verminderen van klanten die Shell niet controleert, terwijl deze klanten niet een vergelijkbare wettelijke verplichting hebben om hun emissies te verminderen", aldus Shell.

Shell ook in VK voor rechter gesleept

In mei besliste de rechter dat Shell zijn eigen uitstoot aan het einde van dit decennium met 45 procent moet hebben teruggedrongen in vergelijking met 2019. Daarnaast moet het bedrijf zijn klanten, bijvoorbeeld transportbedrijven, helpen om duurzamer te worden. Het bedrijf heeft hierbij een "zwaarwegende inspanningsverplichting".

Milieudefensie liet eerder al weten het jammer te vinden dat Shell van plan was hoger beroep aan te tekenen. De klimaatactivisten hadden liever gezien dat het bedrijf zijn inspanningen zou richten op het terugbrengen van de schadelijke uitstoot.

Inmiddels heeft Shell ook in het Verenigd Koninkrijk een klimaatzaak aan de broek. Deze is aangespannen door ClientEarth. De milieuorganisatie heeft bestuursleden van Shell persoonlijk aansprakelijk gesteld. Ze vinden dat er sprake is van mismanagement op het gebied van klimaat.


Lees meer over:

KlimaatEconomie

Aanbevolen artikelen