De Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten, verhoogt het belangrijkste rentetarief om zo de hoge inflatie tegen te gaan. Het is de eerste renteverhoging door de Fed sinds 2018. Op de financiële markten werd al rekening gehouden met een rentestap. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) staat al langer onder druk om de rente te verhogen.

Toen de coronapandemie begin 2020 uitbrak, verlaagde de Fed de rente naar een historisch laag niveau om zo de economie te stimuleren. Maar de Amerikaanse economie heeft een sterk herstel laten zien van de crisis en de inflatie is gestegen naar het hoogste niveau in ruim veertig jaar, mede door de sterk gestegen brandstofprijzen.

Daardoor zegt de Fed nu genoodzaakt te zijn de rente op te krikken. Die gaat nu met een kwart procentpunt omhoog. Waarschijnlijk volgen later dit jaar nog meer rentestappen. Hoe hoger de rente, hoe meer mensen verdienen op hun spaarboekje en hoe minder snel ze geld zullen uitgeven. Dat verlaagt de inflatie.

Fed-voorzitter Jerome Powell komt nog met een toelichting op het rentebesluit. Daar zal veel aandacht voor zijn, want met de almaar toenemende inflatie en de oorlog in Oekraïne zijn er veel onzekerheden bijgekomen voor de centrale bank.

De Europese Centrale Bank (ECB) gaf een week geleden aan dat de beleidsrente pas omhoog zal gaan als het opkoopprogramma van obligaties is afgelopen. De obligatieaankopen in het kader van de coronacrisis zullen eind deze maand stoppen en het programma dat werd opgezet tijdens de financiële crisis loopt waarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar af. Pas dan kan er volgens voorzitter Christine Lagarde gepraat worden over een eventuele renteverhoging.