AMSTERDAM - De accijns op sterke drank moet per 1 januari omlaag. Dat eist het CDA van minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD). De christen-democraten krijgen bijval van coalitiepartners VVD en D66, schrijft De Telegraaf woensdag. Literflessen jenever, whisky en cognac zouden met de plannen anderhalf tot twee euro goedkoper worden.

CDA-Kamerlid Frans de Nerée tot Babberich zegt in de krant dat de omzet van de Nederlandse slijterijen 'schrikbarend' gedaald is, sinds in 2003 voor het laatst een accijnsverhoging van kracht werd. Het zou gaan om tientallen procenten per jaar. Met name in grensstreken hebben slijters het moeilijk; daar gaan mensen de grens over om sterke drank te kopen. Het CDA wil dat de accijnzen worden teruggedraaid naar het niveau van voor 2003.

Volgens de slijterijen zal de omzet de komende jaren nog verder dalen. "Daardoor komt er niets terecht van de beoogde hogere opbrengst van zeventig miljoen per jaar uit accijnsverhoging", zegt De Nerée. "Sterker nog, de omzet pakt blijvend zo'n honderd miljoen lager uit."

De Kamer probeerde eerder dit jaar al eens tevergeefs de accijnzen op sterke drank terug te brengen. Een nieuwe poging heeft mogelijk meer succes nu onderzoek vanuit het midden- en kleinbedrijf heeft aangetoond dat een lagere accijns leidt tot hogere verkoopcijfers. Dat zou de schatkist uiteindelijk meer geld opleveren.