De Europese gasprijs is maandag met meer dan 70 procent naar een nieuw record gestegen. Dat komt door de oorlog in Oekraïne en de vrees voor verstoringen van de Russische gasleveringen aan Europa. De prijs voor gas op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs ligt nu op ruim 335 euro per megawattuur.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne zijn de internationale gasprijzen verder opgelopen. Rusland is een grote leverancier van aardgas en Nederland is een belangrijke afnemer hiervan. Zo'n 15 tot 20 procent van ons gas komt uit Rusland.

De prijzen van gas zijn ook gestegen doordat zondag bekend werd dat de Verenigde Staten en Europese bondgenoten overwegen om een verbod in te stellen op de invoer van Russische olie. Vanwege de harde westerse sancties tegen Rusland bestaat de vrees dat de gasleveringen ontregeld kunnen raken. Ook zou Moskou bij een westerse ban op Russische olie als strafmaatregel kunnen besluiten de gaskraan naar Europa dicht te draaien.

Gasprijzen zijn al geruime tijd torenhoog. Afgelopen najaar liepen de prijzen fors op, wat ervoor zorgde dat diverse kleinere energieleveranciers failliet gingen. Veel huishoudens zijn sindsdien ook flink meer gaan betalen voor hun gas en ook voor stroom, omdat dit vaak wordt opgewekt met gas.

De snelle stijging van de gasprijzen maandagochtend betekent niet automatisch dat Nederlandse huishoudens ook meer gaan betalen voor hun energie. Het hangt sterk af van het contract dat consumenten hebben afgesloten met hun leverancier.

Als je bijvoorbeeld een contract hebt dat nog een tijdje doorloopt en je hebt vaste tarieven afgesproken met je leverancier, dan merk je voorlopig weinig van de torenhoge handelsprijzen. Wie nu aan het einde van zijn contract zit en een nieuw contract moet afsluiten, krijgt hier waarschijnlijk wel mee te maken.

Wat gebeurt er als Nederland in een gascrisis komt?
108
Wat gebeurt er als Nederland in een gascrisis komt?