De Chinese regering heeft zich voor 2022 een economische groei van 5,5 procent van het bruto nationaal product ten doel gesteld. Het gaat om het laagste percentage in meer dan dertig jaar tijd.

Premier Li Keqiang maakte de doelstelling bekend in een toespraak tijdens de opening van een jaarlijkse sessie van het Nationaal Volkscongres, het Chinese parlement.

Net als andere landen is China getroffen door onder meer de coronapandemie, een crisis op de huizenmarkt en onzekerheden als gevolg van de oorlog in Oekraïne. "Ons land zal voor meer uitdagingen komen te staan en we moeten ze blijven overwinnen", zei Li.

Volgens de premier is de conservatieve doelstelling gebaseerd op de huidige noodzaak van stabiele werkgelegenheid en primaire levensbehoeften, en "ter bescherming tegen risico's". "Economische stabiliteit moet een topprioriteit zijn", aldus de premier.

De laatste keer dat de Chinese regering op een economische groei van minder dan 6 procent mikte, was in 1991. In 2020 streefde ze geen doelstelling na, omdat de Chinese economie als gevolg van de coronapandemie nog maar 2,2 procent groeide. In het afgelopen jaar groeide de economie met 8,1 procent.