Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
gas pan

Europese gasprijs kortstondig hoger dan 200 euro

De Europese gasprijzen zijn vrijdag opnieuw naar een recordstand gestegen. Rond 15.30 uur tikte de prijs voor gas dat volgende maand geleverd wordt op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs 213,90 euro per megawattuur aan, om daarna weer wat terug te zakken. Momenteel schommelt de prijs rond de 200 euro.
Door NU.nl/ANP

Op de gasmarkt worden deze week dag na dag records gebroken vanwege de vrees dat de gasleveringen in Europa in gevaar komen door de oorlog in Oekraïne. De handel is ook erg volatiel: soms gaat de prijs in korte tijd flink op en neer. Sinds het begin van de oorlog is de gasprijs ruim verdubbeld.

De stemming op de financiële markten is vrijdag extra bedrukt door de Russische aanval op de kerncentrale van Zaporizhzhia in Oekraïne, waarbij brand uitbrak. De brand in de grootste kerncentrale van Europa is geblust en de stralingsniveaus zouden normaal zijn, maar Russische troepen hebben de centrale in handen.

Al voor de Russische inval in Oekraïne hadden de gasprijzen een relatief hoog niveau bereikt. Dat komt doordat Rusland vorig jaar de toevoer van gas aan banden begon te leggen, terwijl de vraag naar energie juist sterk toenam door de heropening van door de coronapandemie getroffen economieën.

Consumenten zien hoge gasprijs pas later op hun rekening

In Nederland zijn al diverse kleine energiebedrijven omgevallen door de gestegen prijzen. Dat komt doordat het voor de ondernemingen veel duurder is geworden om gas en stroom in te kopen. Consumenten worden geconfronteerd met fors hogere energierekeningen.

Een belangrijke nuance bij die hoge gasprijs is dat die niet meteen op de energierekening zal te zien zijn. Om te beginnen gelden de groothandelsprijzen voor de contracten van volgende maand, maar het hangt ook af van hoeveel buffers energieleveranciers hebben opgebouwd en wat voor soort contract je hebt.

Bij variabele contracten wordt de prijs op 1 januari en 1 juli vastgesteld voor de komende periode. Wie een vast contract voor een aantal jaren heeft, betaalt gewoon die prijs door tot het contract is afgelopen. Wees je er wel van bewust dat je bij het afsluiten van een nieuw contract dan naar alle waarschijnlijkheid wel veel meer zal betalen.


Lees meer over:

EconomieGasprijsOorlog in Oekraïne

Aanbevolen artikelen