PETTEN - Het is niet ondenkbaar dat Nederland op termijn weer een kerncentrale bouwt. Dat heeft directeur W. Schatborn van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) zaterdag gezegd in het blad Utilities.
ECN
Utilities

Volgens Schatborn heeft Nederland eigenlijk weinig keus, als de overheid het klimaatprobleem tenminste serieus wil aanpakken.

Kernenergie veroorzaakt immers minder uitstoot van het broeikasgas kooldioxide (CO2). ECN berekende hoe een koolstofreductie van 50 procent in 2050 te realiseren zou zijn. "In alle scenario's zijn alle soorten energie nodig om de reductie te bereiken: wind, zon, biomassa, kolen, olie, gas en ook kernenergie. Want anders houden we de groei niet eens bij."

'Pebble bed'

De nieuwe kerncentrale zou een zogeheten 'pebble bed' reactor kunnen zijn, waarvan een eerste uitvoering nu in Zuid-Afrika wordt gebouwd. Bij de ontwikkeling hiervan is de exploitant van de reactor in Petten betrokken, de Nuclear Research and Consultancy Group (
NRG

Schatborn verwacht dat op termijn het aandeel zonne- en windenergie zal toenemen. Dat betekent echter ook dat het onzekerder wordt of Nederland steeds voldoende energie heeft.

Zorgelijk

Volgens Schatborn bouwt Nederland namelijk nauwelijks reservecapaciteit bij. Dat vindt hij een zorgelijke ontwikkeling: "In 2000 was het reservevermogen nog 23 procent. Nu is dat 18 of 19 procent. Over vijf of zes jaar is dat echt nul en al eerder kunnen er precaire situaties ontstaan."

Als de overheid de stroomvoorziening niet vergroot, voorziet ECN kleinschaliger oplossingen. Het centrum bedacht een Sterlingmotor die stroom haalt uit de warme uitlaatgassen van een Hoog Rendement ketel.