DEN HAAG - Route Mobiel ziet af van het hoger beroep in de rechtszaak waarbij de pechdienst concurrent ANWB van lasterpraat beschuldigde. De rechtbank in Amsterdam wees die klacht vorige week in kort geding af. Maar Route Mobiel geeft de strijd niet op. "We zetten het hoger beroep om in het zwaardere middel van een bodemprocedure. Ze zijn nog niet van ons af", zei directeur M. Muller dinsdag.

Volgens de ANWB zou Route Mobiel mensen met pech onderweg niet helpen maar alleen wegslepen. Dat zinde de nieuwe pechhulpverlener niet. De consument zou zo worden misleid. Maar volgens de rechter is geen sprake van misleidende informatie. Route Mobiel geeft immers zelf toe dat ze 40 procent van de pechgevallen naar een garage wegsleept.

Publiciteitsstunt

Volgens de ANWB bevestigt dit alleen maar het vermoeden dat het kort geding louter een publiteitsstunt van Route Mobiel was. "Dat zien we dan wel", reageerde een woordvoerder op de aangekondigde bodemprocedure.

De klassieke pechhulpdienst heeft zelf in juni een bodemprocedure aangespannen tegen Route Mobiel, voor het maken van onjuiste prijsvergelijkingen. Muller zei dat voor die zelfde procedure is gekozen om een definitief oordeel te krijgen van de rechter over de klacht tegen de ANWB over oneerlijke concurrentie. De nieuwkomer is sinds september vorig jaar actief op de markt en telt inmiddels 150.000 leden. Driekwart van die leden zijn naar eigen zeggen voormalige ANWB-leden. Beide organisaties voeren momenteel campagne om de gunst van de automobilist.