Het bedrijf Nord Stream 2, de bouwer van de omstreden Russische gaspijpleiding naar Europa, heeft de contracten met zijn werknemers opgezegd. Dat is het gevolg van Amerikaanse sancties tegen het bedrijf. Ook zijn er berichten dat de in Zwitserland gevestigde onderneming overweegt uitstel van betaling aan te vragen.

Vorige week had Duitsland vanwege de Russische invasie al het proces voor het verlenen van een vergunning voor Nord Stream 2 stilgelegd. De pijplijn, waarmee gas via de Oostzee rechtstreeks van Rusland naar Duitsland kan worden vervoerd, is zo goed als klaar. Maar zonder de goedkeuring van Duitsland en de EU kan die niet in gebruik worden genomen.

Het project is al langer omstreden. Met name de Verenigde Staten zien de verbinding als een mogelijkheid voor Rusland om de druk op Europa op te voeren.

In een verklaring verwijst Nord Stream 2 specifiek naar de Amerikaanse sancties. "We betreuren deze ontwikkeling ten zeerste", zegt de onderneming over de consequenties die de sancties hebben.

Het bedrijf is eigendom van staatsconcern Gazprom. Hoeveel medewerkers door het besluit worden geraakt, is niet naar buiten gebracht. Volgens Zwitserse media gaat het om meer dan 140 mensen.