Door de problemen met een aantal slaapapneuapparaten heeft Philips vorig jaar niet al zijn financiële doelen gehaald en dat heeft impact op de beloning van CEO Frans van Houten. Zijn totale bezoldiging kwam het afgelopen jaar uit op 5,5 miljoen euro, terwijl dat een jaar eerder nog 6,2 miljoen euro was, blijkt dinsdag uit het jaarverslag van het bedrijf.

In die bezoldiging zitten naast het basissalaris ook nog een prestatiebonus, aandelenbeloningen en pensioenbijdragen. Ook andere bestuurders als Abhijit Bhattacharya en Marnix van Ginneken moesten het met een lagere bezoldiging doen.

Het verschil met een jaar eerder zit voornamelijk in de uitkering van de jaarlijkse aanmoedigingspremie. De prestatiebonus viel vanwege de kwestie flink lager uit omdat bepaalde financiële doelen niet waren gehaald. Het basissalaris van Van Houten was net als een jaar eerder 1,3 miljoen euro. Het loon van Bhattacharya en Van Ginneken ging wel omhoog.

De bewuste slaapapneuapparaten bevatten een isolatieschuim dat kan afbrokkelen, wat gevaarlijk kan zijn voor gebruikers. Ook zou het schuim, als het in aanraking komt met bepaalde schoonmaakmiddelen, tot chemische reacties kunnen leiden die mogelijk schadelijk zijn. Het gaat volgens Philips om miljoenen apparaten.

Voor de terugroepactie zette Philips al meer dan 700 miljoen euro opzij. De kosten van de kwestie zullen naar verwachting nog verder oplopen. Honderden gebruikers van de apparaten zijn een juridische procedure gestart tegen Philips. Ook beleggers voelen zich benadeeld door het bedrijf en stapten naar de rechter.

Philips legt in het jaarverslag uit dat er nog geen duidelijkheid kan worden verschaft over de afhandeling van juridische procedures. Wel waarschuwt Philips dat de kwestie het bedrijf nog met aanzienlijke kosten kan opzadelen. Daarvoor heeft Philips nog geen geld opzijgezet.