Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Tata Steel onderzoekt beschuldiging van lozen steenkoolresten in zee

Staalconcern Tata Steel laat onderzoek doen naar de beschuldiging van het lozen van steenkoolresten in zee, meldt het bedrijf. Tata reageert daarmee op een artikel in het Noordhollands Dagblad. Vrijdag meldde de krant op basis van eigen onderzoek dat er bewust vanaf schepen steenkoolresten geloosd zouden worden in de haven van IJmuiden. Volgens Tata zijn de beschuldigingen "dermate zwaar" dat "gericht onderzoek noodzakelijk is".
Door NU.nl/ANP

De krant sprak van onder meer omkoping, crimineel gedrag en bewuste vervuiling. Tata laat het onderzoek uitvoeren door een externe expert, maar meldt niet welke.

Tata liet vrijdag al aan de krant weten het geschetste beeld dat er "duizenden kilo's grondstoffen willens en wetens in de zee verdwijnen" niet te herkennen. Volgens het bedrijf kreeg het betreffende bedrijfsonderdeel vrijdag direct de opdracht om alle procedures en processen te volgen bij het lossen van kolen en erts. "Dat geldt ook voor de interne controle daarop", aldus het bedrijf. Tata zegt verder te kijken "of en waar verbeteringen in het proces nodig zijn".

Tata Steel moet ervoor zorgen dat schepen schoon uit de haven vertrekken, maar zou schippers betalen om het afval na vertrek stiekem in zee te vegen, aldus de krant. Het kabinet kondigde vrijdag aan Tata om uitleg te vragen.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat maandag tijdens een al eerder gepland werkbezoek aan het staalconcern met de directie in gesprek over de kwestie. Heijnen wees erop dat toezichthouders al hadden geconstateerd dat Tata slordig omgaat met het transport van grondstoffen.


Lees meer over:

Tata SteelEconomie

Aanbevolen artikelen