TERNEUZEN - Postorderbedrijf Neckermann waarschuwt dat werkgelegenheid in Zeeland verloren gaat als er een maximum komt aan de hoogte van kredietrentes. De onderneming heeft twee grote vestigingen in Terneuzen en Sint-Jansteen, met in totaal achthonderd werknemers.

Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over de kredietrente. Het maximum dat kredietverstrekkers nu mogen rekenen is 20,9 procent. Het CDA vindt dat dit maximum ten hoogste 4 tot 5 procent hoger zou mogen liggen dan de basisrente die de financiële markten hanteren. De PvdA wil een absoluut maximum van 7 tot 8 procent. De partijen willen zo voorkomen dat mensen in financiële problemen raken.

Neckermann verkoopt bijna de helft van zijn producten op afbetaling en rekent een rente van 19 procent. "Wat er gebeurt als de maximale kredietrente omlaag gaat, is moeilijk te zeggen. Maar het zal verstrekkende gevolgen hebben. Hoe lager het percentage, hoe meer banen het kost", aldus een woordvoerder.

Neckermann erkent dat er problemen kunnen op treden bij mensen die te veel lenen of op afbetaling kopen. "Maar klanten die niet kunnen betalen, zijn voor ons ook een probleem. We zouden graag zien dat we meer inzicht krijgen in schulden van mensen." Zo mag Neckermann niet een gemeentelijke basisadministratie raadplegen. "Bovendien kunnen wij bij het Bureau Krediet Registratie niet zien welke schulden mensen al hebben bij telecombedrijven en woningcorporaties", aldus de woordvoerder.

Enkele maanden geleden gaven de gemeentelijke volkskredietbanken te kennen zich zorgen te maken over het groeiende aantal mensen dat onder schulden bezwijkt. In 2004 klopten 39.000 mensen aan bij een gemeentelijke kredietbank om een schuldenregeling te treffen. Dat was ruim 13 procent meer dan in 2003.