UTRECHT - De vakbonden willen vanaf woensdag niet alleen bij Shell-dochter NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) in Den Helder, maar ook bij de NAM in Emmen de productie op een laag pitje zetten. Dat heeft een woordvoerster van de CNV Bedrijvenbond dinsdag laten weten.

Maandagavond zijn werknemers van Shell in Pernis en Moerdijk begonnen met het stilleggen van de productie. Volgens de CNV Bedrijvenbond verloopt dat volgens schema. Het stilleggen van de productie kost in totaal twee weken.

De actiebereidheid onder het Shell-personeel in Pernis en Moerdijk is hoog, aldus FNV Bondgenoten. Uit de ochtendploegen en de dagdienst hebben zich al enkele honderden mensen als staker ingeschreven.

Productie

Bij de NAM in Den Helder en Emmen willen de bonden de productie met de helft terugbrengen. Verder houdt het personeel donderdagmiddag bij het hoofdkantoor van de NAM in Assen een werkonderbreking van twee uur.

Het terugbrengen van de productie van gas in Den Helder en Emmen heeft geen gevolgen voor de consument, verzekerde H. Smedes van de CNV Bedrijvenbond. Op dit moment zijn er geen concrete plannen om ook bij Slochteren actie te voeren. Maar Smedes sluit niet uit dat dit in een later stadium wel gebeurt. Overigens zou ook dat niet betekenen dat mensen zonder gas komen te zitten, stelde hij.

Pensioenregeling

Het conflict bij Shell draait om de pensioenregeling, die geldt voor de 10.000 werknemers van het bedrijf. Het olieconcern wil zijn werknemers voor het eerst in jaren pensioenpremie laten betalen. Tot nu toe nam de werkgever de premie voor zijn rekening. Ook wil het bedrijf het pensioen later laten ingaan.