Als de Europese Centrale Bank (ECB) te snel reageert op de hoge inflatie, zou dat het economische herstel uit de crisis kunnen vertragen. Dat zegt ECB-voorzitter Christine Lagarde tegen de Duitse krantengroep Redaktionsnetzwerk Deutschland. Volgens haar lost verhoging van de rente "geen van de huidige problemen" op.

De ECB kan momenteel twee dingen proberen om de inflatie naar beneden te krijgen. De centrale bank kan de beleidsrente verhogen, waardoor mensen meer verdienen aan het geld op hun spaarrekening en het dus minder snel uitgeven, of ze kan minder overheidsobligaties aankopen zodat overheden minder geld in de economie kunnen pompen.

Toch wil Lagarde daar nog even mee wachten. "Als we nu overhaast te werk gaan, kan het herstel van onze economieën aanzienlijk zwakker uitvallen en zouden banen in gevaar komen", zegt ze vrijdag. Ze voegt daaraan toe dat de centrale bank indien nodig handelend zou optreden, maar dat de stappen geleidelijk moeten worden gezet.

Lagarde zei eerder dat ze een renteverhoging dit jaar niet uitsluit, terwijl de ECB daarvoor nog liet weten pas op z'n vroegst volgend jaar de rente te willen verhogen. De mildere toon sluit meer aan bij die van andere centrale banken. Daarbij wordt met name naar de inflatie gekeken. Die is aanhoudend hoog. In Europa is de geldontwaarding sinds de invoering van de euro niet zo stevig geweest. Doorgaans worden rentes verhoogd om de inflatie te beteugelen.

Lagarde benadrukte dat Europa niet vergeleken kan worden met de Verenigde Staten. "De Amerikaanse economie is oververhit, terwijl onze economie dat nog lang niet is", aldus de Française. "Daarom kunnen en moeten we voorzichtig te werk gaan. We willen het herstel niet in de kiem smoren."

In maart analyseert ECB het huidige beleid

Kenners rekenen er evenwel op dat de ECB volgende maand al stappen zet. Dan worden ook nieuwe economische ramingen bekend en kan de aankoop van obligaties door de ECB opnieuw worden beoordeeld. "De inflatie kan hoger uitvallen dan we in december voorspelden", waarschuwde Lagarde. "We zullen dat in maart analyseren en dan zullen we het van daaruit bekijken."

Lagarde zei verder dat de inflatie op de middellange termijn waarschijnlijk alleen boven de doelstelling van 2 procent zal uitkomen als de lonen dat niveau "aanzienlijk en aanhoudend" zouden overschrijden. "Dat zien we op dit moment helemaal niet gebeuren. In de meeste landen van de eurozone, waaronder Duitsland, zijn de looneisen zeer gematigd."

Ons leven wordt steeds duurder: hoe erg is de hoge inflatie?
150
Ons leven wordt steeds duurder: hoe erg is de hoge inflatie?