De insectenkwekerij Protix in Bergen op Zoom krijgt een kapitaalversterking van 50 miljoen euro van de Franse bank BNP Paribas, vermogensbeheerder Monaco Asset Management en de Luxemburgse durfinvesteerder European Circular Bioeconomy Fund, schrijft het FD dinsdag.

De nieuwe investeerders krijgen een belang in de onderneming, maar over de waarde daarvan wil Protix niets kwijt.

Aan de huidige investeringsronde deden ook de bestaande aandeelhouders mee: Rabobank, het overheidsfonds Invest-NL en het Utrechtse visserijinvesteringsfonds Aqua-Spark. De totale investering in Protix is "iets meer dan 120 miljoen euro", zegt Protix-directeur Kees Aarts.

Aarts zegt dat Protix 80 procent marktaandeel heeft in het kweken van insecten die als voer dienen voor pluimvee, vissen en andere dieren. Het bedrijf kweekt maden van de zwarte soldaatvlieg op voedingsresten. Dit eiwitrijke product wordt afgenomen door viskwekers en anderen.

Het bedrijf heeft nu één productielocatie van 15.000 vierkante meter in Bergen op Zoom en zet met het nieuwe geïnvesteerde geld productielocaties op in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Midden- en Oost-Europa, aldus het FD.