Slachterij Gosschalk in Epe komt vanaf maandag weer onder normaal toezicht te staan. Het slachthuis stond sinds eind augustus onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) omdat de dieren in het slachthuis slecht behandeld werden, maar dat toezicht wordt nu versoepeld.

Het bedrijf voldoet weer aan de op dit moment geldende voorwaarden, zegt de NVWA. In juli sloot de toezichthouder de slachterij tijdelijk. Dat gebeurde onder meer op basis van beeldmateriaal van dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood en eigen waarnemingen.

Eind augustus mocht het abattoir weer gaan slachten, maar alleen onder verscherpt toezicht. Dat toezicht moest ook nog een keer worden verlengd, maar volgens de NVWA is het niveau van het dierenwelzijn ondertussen fors verbeterd. De slachterij komt nu onder regulier, normaal toezicht te staan, zoals alle grote slachthuizen.

"Onze toezichthoudend dierenartsen houden dagelijks toezicht op het slachtproces, van aanvoer van dieren tot en met het vrijgeven van het vlees, zodat het vlees het slachthuis mag verlaten. Het gaat hier over dieren die met respect moeten worden behandeld tot vlees dat veilig wordt geproduceerd", zegt Lisette de Ruigh, directeur Keuren van de NVWA.