Het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom gaat meer gas leveren aan het Chinese staatsbedrijf CNPC. Dat zijn beide partijen overeengekomen, meldt Gazprom vrijdag. Rusland zal jaarlijks 10 miljard kubieke meter meer gas aan China leveren, voor een periode van dertig jaar.

Het extra gas zal worden geleverd via een nieuwe pijpleiding die over een aantal jaren af moet zijn. Als de extra capaciteit volledig gebruikt kan worden, zal er jaarlijks 10 miljard kubieke meter meer Russisch gas naar China stromen. Daarmee zouden de Chinezen jaarlijks 48 miljard kubieke meter aan Russisch gas krijgen.

De grotere gaslevering wordt gezien als een poging om de banden met grootmacht China aan te halen, terwijl de spanningen tussen Rusland en het Westen in de afgelopen tijd flink zijn opgelopen. Dat komt doordat Rusland rond de grens met Oekraïne tienduizenden militairen heeft verzameld.

Het Westen ziet de troepen als een potentiële invasiemacht, maar Rusland ontkent Oekraïne te willen binnenvallen. Desondanks besloten de Verenigde Staten donderdag extra militairen naar Europa te sturen.

De spanningen vallen samen met een kleinere levering van Russisch gas aan Europa. Dit is een van de oorzaken waardoor de gasprijs in de afgelopen maanden naar recordhoogtes steeg.

Rusland zegt wel meer gas onze kant op te willen sturen, maar wil dit doen via de controversiële pijpleiding Nord Stream 2. De Russen wachten nog altijd op groen licht van Duitsland om de pijpleiding in gebruik te kunnen nemen. Vooralsnog gebeurt dat niet, mede vanwege de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne.

Dit weten we over de Russische gaspijplijn Nord Stream 2
177
Dit weten we over de Russische gaspijplijn Nord Stream 2