Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag bij de rechtbank in Amsterdam een geldboete van 135.000 euro geëist tegen Harsco. Dat bedrijf veroorzaakte zogenoemde grafietregens vanaf het terrein van Tata Steel. De stofwolken veroorzaakten veel onrust onder omwonenden.

Het OM wil dat een deel van de boete - 35.000 euro - voorwaardelijk wordt opgelegd.

Op het terrein van Tata Steel verwerkt Harsco slak, een restproduct van de staalproducent. Bij het verwerken zijn explosies ontstaan, waardoor stofwolken in de lucht kwamen. Volgens het OM heeft het bedrijf in 2018, 2019 en 2020 overtredingen begaan door deze explosies niet te voorkomen. Ook is een incident met een steekvlam niet gemeld.

Omwonenden maakten zich zorgen over de stofwolken en onderzoek van het RIVM toonde aan dat die zorgen terecht waren. Het bleek namelijk dat er lood, mangaan en vanadium in de stofwolken zat. Vooral jonge kinderen moeten niet aan die stoffen blootgesteld worden.

Bovendien werden omwonenden geconfronteerd met stofoverlast, geuroverlast en geluidsoverlast. "Het spreekwoord 'een goede buur is beter dan een verre vriend' gaat al een tijdje niet meer op", zei de officier van justitie. Uiteindelijk is in mei 2020 een grote hal in gebruik genomen waarin de verwerking plaatsvindt, om zo overlast te voorkomen.

De staalproductie in het gebied ligt al langer onder vuur. Tegen Tata Steel zelf lopen diverse juridische procedures. Woensdag werd ook bekend dat het OM een strafrechtelijk onderzoek start naar de uitstoot van gevaarlijke stoffen door Tata Steel en Harsco. Honderden omwonenden hadden aangifte gedaan van het veroorzaken van gezondheidsschade.