Na Amsterdam verbiedt ook Rotterdam nieuwe darkstores van flitsbezorgers
Flitskoeriers worden steeds populairder met hun belofte boodschappen binnen tien minuten te leveren. Om dat efficiënt te kunnen doen, kopen ze grote hoeveelheden goederen aan die ze opslaan in panden met afgeplakte ramen.
Die darkstores bevinden zich meestal in woonwijken en zorgen geregeld voor overlast voor omwonenden. De wachtende bezorgers blokkeren de doorstroom of rijden met hun fiets roekeloos door de stad. Daarnaast gaat de bevoorrading van de panden vaak gepaard met veel lawaai.
"Met flitsbezorging op zich is niets mis. Maar hoe het nu in de praktijk gaat, is bloedirritant", zegt wethouder Roos Vermeij (Economie en Wijken). "Met dit besluit stellen we orde op zaken en kunnen we de komst van nieuwe darkstores beter reguleren."
Verbod geldt voor een jaar
Het verbod op nieuwe darkstores blijft voor een jaar van kracht. In die tijd werkt Rotterdam aan een bestemmingsplan voor de bezorgers. Hoe dat eruit gaat zien, is nog niet duidelijk. Een woordvoerder kon al wel zeggen dat de magazijnen zoveel mogelijk uit woonwijken geweerd zullen worden. Er zijn momenteel dertien darkstores in Rotterdam.
Eerder kwam de gemeente Amsterdam met een verbod op nieuwe darkstores voor een termijn van een jaar. Ook daar wordt gekeken naar nieuwe regels. Utrecht liet eerder aan NU.nl weten voorlopig geen plannen te hebben voor een verbod en Den Haag zou binnenkort met nieuwe regels komen.
Problemen worden groter door besluit
Flitsbezorgingsbedrijven reageren teleurgesteld en willen in gesprek met de gemeente en lokale betrokkenen. Flink waarschuwt bovendien voor meer problemen bij de bestaande darkstores. "Er is ook in Rotterdam grote vraag naar een snelle boodschappenbezorgservice. Het besluit van vandaag zal leiden tot een grote druk op bestaande locaties, aangezien uitbreiden nu niet mogelijk is."
Branchegenoot Getir laat in een e-mail weten met volledig elektrische voertuigen zo min mogelijk overlast te willen veroorzaken. Flitsbezorger Gorillas schrijft verbaasd te zijn, omdat gemeenten maatregelen aankondigen zonder het bedrijf daarbij te betrekken.