De inflatie in Nederland is in januari flink opgelopen tot 7,6 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van de Europees geharmoniseerde methode.

De prijzen stijgen al langere tijd. Dat komt onder meer door het snelle economische herstel van de coronacrisis, waardoor tekorten aan bepaalde materialen zijn ontstaan. Ook de hogere voedings- en energieprijzen zorgen dat de inflatie hard oploopt.

Het CBS geeft volgende week de Nederlandse inflatie volgens de eigen rekenmethode vrij. Die komt doorgaans iets lager uit en stond in december op 5,7 procent. Dat was het hoogste niveau in bijna veertig jaar. Volgens het statistiekbureau was alleen al de gas- en elektriciteitsrekening in de laatste maand van vorig jaar bijna 75 procent hoger dan een jaar eerder.

De methodes die Europese landen hanteren voor het berekenen van de inflatie verschillen licht van elkaar. Zo kan de weging van verschillende zaken anders zijn. Om de inflatiecijfers toch te kunnen vergelijken is de Europees geharmoniseerde methode (HICP) bedacht. Volgens deze methode bedroeg de Nederlandse inflatie over heel 2021 2,8 procent.

Inflatie in Nederland hoger dan Europese gemiddelde

De inflatie in Nederland was afgelopen maand hoger dan het Europese gemiddelde. In de landen die de euro als betaalmiddel hebben - de eurozone - kwam de inflatie uit op 5,1 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Sinds de invoering van de euro in 2002 stegen de prijzen niet zo hard als vorige maand. In december bereikte de inflatie in de eurozone ook al een recordhoogte.