Turkije zal de komende tijd de beleidsrentes verder verlagen, wat volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tot een lagere inflatie zal leiden. Dat beloofde Erdogan zaterdag opnieuw ten overstaan van medestanders.

Volgens Erdogan is de huidige hoge rente de oorzaak van de hoge inflatie in Turkije en daarom moet de rente omlaag. Zijn opvatting is controversieel, want het is juist gebruikelijk om de rente te verhogen om inflatie tegen te gaan. Zo zijn centrale banken zich aan het voorbereiden op renteverhogingen om de hoge inflatie te bestrijden.

De Turkse centrale bank verlaagde de laatste tijd meermaals de rente, waardoor de lira flink minder waard werd. Daarmee zagen Turken in een paar maanden tijd hun koopkracht flink afnemen. Erdogan zei zaterdag dat hij zich ervan bewust is dat de inflatie "een zware last" is voor burgers. Hij beloofde de rente verder te zullen verlagen. "De inflatie zal dan ook dalen", stelde de president.

Bij het laatste rentebesluit van de Turkse centrale bank werd niet getornd aan de rentes. De Turkse munt is door de rentestappen eerder gedaald tot een historisch dieptepunt. Om de val van de lira te beëindigen, werd eind vorig jaar een programma ingevoerd dat de spaargelden van Turkse burgers moet beschermen tegen de koersschommelingen van de eigen munt.

Komende week worden nieuwe Turkse inflatiecijfers bekendgemaakt. Marktkenners verwachten dat de geldontwaarding verder zal zijn opgelopen tot 48 procent op jaarbasis.