Bijna een half miljoen mensen zag vorig jaar de lonen niet stijgen bij een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) en zat dus op de zogeheten nullijn. Dat schrijft werkgeversvereniging AWVN vrijdag in een jaarevaluatie.

De gemiddelde cao-loonstijging kwam vorig jaar op 1,93 procent uit, maar de verschillen tussen sectoren waren volgens AWVN erg groot. 489.000 werknemers in sectoren die hard geraakt werden door de coronacrisis, zoals de horeca en cultuursector, kregen te maken met de nullijn.

Aan de andere kant gingen 346.000 mensen er juist met meer dan 3 procent op vooruit. Daarvan werkten de meeste werknemers in de voedingsindustrie, chemie en farmaceutische industrie.

Vergeleken met 2020 werden er vorig jaar veel meer cao's afgesloten: 411 tegenover 300 in 2020. Vakbonden en werkgevers kwamen in het eerste coronajaar maar moeilijk tot een akkoord vanwege de onzekere economische omstandigheden. Hierdoor werden veel onderhandelingen uitgesteld. Dit heeft ertoe geleid dat er vorig jaar zelfs meer cao's werden afgesloten dan in een gemiddeld jaar.