De Franse economie groeide over heel 2021 met 7 procent, het hoogste niveau sinds 1969, maakt het Franse statistiekbureau Insee vrijdag bekend. Daarmee maakt het land zijn verlies van 8 procent in 2020 net niet goed.

In de laatste drie maanden van vorig jaar ging het bruto binnenlands product (bbp), de meestgebruikte maatstaf voor de economische activiteit in een land, er met 0,7 procent op vooruit. Een kwartaal eerder kwam er echter 3,1 procent bij, toen onder meer de horeca en winkels weer open mochten.

De Franse economie kende dus vooral een sterke groei in de tweede helft van het jaar, onder invloed van de vaccinatiecampagne en versoepelingen van de coronamaatregelen.

De sterke groei staat in schril contrast tot een jaar eerder. In 2020 ging de Franse economie 8 procent onderuit vanwege verschillende lockdowns als gevolg van het coronavirus. Met de huidige groei kan het land zijn eerdere verlies dus net niet goedmaken.

Voor 2022 had de Franse overheid eerder al een economische groei van 6,25 procent voorspeld, maar volgens minister van Financiën Bruno Le Maire zal dat cijfer "significant" hoger zijn.